Меню Затваряне

Карнавалното рали в Риека

DSC_4409

Когато човек чуе думата „карнавал“, първата му асоциация е може би Рио или Венеция. Или поне така си мисля аз. Но истината е, че карнавали е имало, има и ще има и на много други места. В последно време особено нашумява и кукерската карнавална традиция в Перник, но моят поглед е обърнат малко на запад. Там, на брега на Адриатика, сгушена между скалите, е гордата Риека. Важен индустриален център и най-голям порт на Хърватия, тя ежегодно става домакин на най-големия карнавал на Балканския полуостров.

Тази традиция има своите дълбоки корени, но днес блясъкът на богатите австрийски и унгарски аристократи, помпозни френски барони и красивите руски дворянки от края на XIX век е заменен от съвременната форма на честване. Тя води началото си от 1982, когато едва три карнавални групи полагат основите на възраждането. Днес ежегодно в карнавала участие взимат хиляди души, а аудиторията им буквално удвоява населението на града, което е около 150 000. Не трябва да се пропуска и фактът, че събитието е включено в списъка на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство. Самият карнавал се провежда в рамките на три седмици в края на януари и началото на февруари, време, през което се случват някои грандиозни събития. На първо място това е изборът на кралица на карнавала. Други значими моменти са детският парад, който е сигурно доказателство за приемствеността между поколенията и гаранция за бъдещето на карнавала и финалът в последния ден, който е посветен на международно дефиле, в което участие вземат както местни групи, така и гости от близки и далечни краища. Но в една от съботите се провежда и любопитното и уникално по рода си събитие, наречено рали „Париж – Бакар“. Сами се досещате от името, че става дума за пародия на прословутото автомобилно състезание „Париж-Дакар“. Като любител на автомобилните спортове нямаше как да пропусна „състезанието“ на 23 януари, 2016г.

Самата традиция води началото си от 1990, когато е първото издание. Идеята на мероприятието е да се измине разстоянието от култовия риечки бар „Париж“ до близко разположеното селище Бакар. Дистанцията е скромна – едва 15 км, но особеностите на превозните средства могат да се окажат сериозна пречка дори и за най-умелите майстори зад волана. Не само, че шофьорите и техните спътници са маскирани, ами и автомобилите са пълни с украса. Всичко е тематично и допринася за доброто настроение, както и високо градусовата течност, с която утоляват жаждата си спътниците, а не шофьорите разбира се. Тъй като дефилето минава през главната улица Корзо, имах възможност да разгледам участниците и да направя снимки на по-атрактивните. Надявам се изборът да ви допадне.

DSC_4405

Добре дошли на Корзо!

DSC_4420

Официалният плакат за 25-то издание на ралито!

DSC_4412

Нацисткият пилот изпитваше сериозни проблеми с опитите си да вдигне старата бракма в небето и трябваше да се задоволи с последното място в колоната, когато потеглиха за Бакар. Нямам никаква идея каква е жълтеникавата течност върху крилото, предполагам нещо за спирачките…

DSC_4413

Хората-банани бяха сред най-абсурдните фигури. Чудя се защо се бяха маскирали така, но един от символите на Риека и карнавала е тъмнокож човек, та може би от страната, откъдето идва той, идват и бананите!

DSC_4417

Суматохата под празничната украса! На флаговете виждате вече споменатият от мен тъмнокож човек-символ на карнавала!

DSC_4415

Излишно е да се споменава, че мексиканците залагаха на добрата стара текила. Винаги позитивни и в добро настроение, готови за парти!

DSC_4416

Ирландските леприкони се забавляваха с типичната музика и уиски. Истински щастливци, а няма и как да бъде иначе с тази детелина на флага!

DSC_4421

Изключително симпатичната кравичка в колата на каубоите! С рогата напред и карирани ризи тези момчета биха минали през всяка трудност!

DSC_4422

Когато си в Хърватия не може да се разминеш без далматинци. Тези верни кучета произхождат от красивото южно крайбрежие и също са вдъхновили някои от участниците в карнавала!

DSC_4423

А тук е истински зоопарк или по-скоро детски рай. Шантави животни зад решетки и плюшени играчки, зареждащи с позитивна енергия!

DSC_4424

И нека силата бъде с вас! Последователите на Йода и Оби Уан следят за правдата в автомобилната колона като истински галактически пазители!

DSC_4425

Екзалтираната тълпа изпраща своите любимци с бурни овации по пътя към Бакар! Довиждане и до нови срещи през 2017…

 

Загреб, 2016                                                                 Стефан Колев

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *