Меню Затваряне

На гости в кметството на Белфаст

DSC_9492
Белфаст. Кметство.

Началото на XX век е време на невиждан просперитет и стопанско могъщество за Белфаст. Тогава градът се сдобива с великолепна едуардинска необарокова сграда, истински повод за местна гордост. През 1906 година врати отваря новата общинска палата. Век по-късно тя продължава да изумява посетителите на северноирландската столица, а решението на местната власт да прави безплатни организирани посещения из залите и коридорите е отлична възможност, която не пропуснах.

DSC_9472
Белфаст. Градски герб.

Влизайки в сградата човек преминава през мраморния вестибюл и се озовава във входната зала. Тук трябва да се регистрирате и спокойно може да започнете обиколката. Първоначално се изкачвате по великолепното парадно стълбище, изградено от три типа италиански мрамор. Когато стигнете горния етаж, може да се любувате на витражите, разказващи любопитни моменти от историята на града. Самата сграда има квадратна форма, а в центъра е увенчана с импозантен купол, издигащ се на 53 метра височина. Вътрешната му украса е сред върховете на декоративното изкуство. Тази част от интериора изобилства с класически елементи. Четири колони поддържат купола и са свързани помежду си с арки. В средата има отвор, през който човек може да погледне към входната зала на долния етаж. Сред достойнствата на тази своеобразна галерия са няколко скулптури и стенопис, дело на местния художник Джон Люк от 1951 година. На него са изобразени традиционните занаяти на местното население, както и някои знакови постройки.

DSC_9487
Кметство Белфаст. Парадно стълбище.
DSC_9444
Кметство Белфаст. Интериор.
DSC_9447
Кметство Белфаст. Интериор.
DSC_9445
Кметство Белфаст. Интериор.
DSC_9446
Кметство Белфаст. Купол.
DSC_9453
Кметство Белфаст. Витраж.
DSC_9449
Кметство Белфаст. Скулптура.
DSC_9448
Кметство Белфаст. Джон Люк стенопис.

Следващото помещение беше основната атракция – заседателната зала на градския съвет. 51-членният състав на тази най-значима за Белфаст институция се радва на дъбови бюра и кресла, продукт на великолепна ръчна дърворезба. Столовете, на които някога са седели крал Джордж V и кралица Мери при откриването на първото заседание на парламента на Северна Ирландия в 1921 година, днес бяха празни. Ала настоящите общинари не биха си позволили да гласуват лекомислено, тъй като от портретите по стените ги наблюдават кралица Виктория и крал Едуард VII. Най-голям интерес естествено предизвика кметското кресло, на което и моя милост се настани удобно.

DSC_9473
Кметство Белфаст. Заседателна зала.
DSC_9467
Кметство Белфаст. Стол на крал Джордж V.
17692721_10212630519624816_401111081_o
Кметство Белфаст. Председателско кресло.

Обиколката продължи с кабинет, където имахме възможност да видим одеждите на градските съветници и кмета, както и управленските инсигнии. Един от туристите в нашата група дори послужи за модел, нахлузвайки кметска тога.

DSC_9470
Кметство Белфаст. Управленски скиптър.
DSC_9469
Кметство Белфаст. Тога.

Следващата зала беше банкетната. Там вниманието ни беше насочено върху гербовете, които красяха прозорците. Аз обаче бях привлечен от нещо съвсем друго. В една витрина, където личаха десетина подаръка, дело на различни малцинствени общности (евреи, китайци, индийци…) се открояваха най-истинските български символи – мартеница и розово масло. Как да не се почувстваш горд при такава приятна изненада!

DSC_9478
Кметство Белфаст. Герб.
DSC_9475
Кметство Белфаст. Подаръци.
DSC_9477
Кметство Белфаст. Български подаръци.

Посетихме и големия салон. Тази великолепна зала е била домакин на редица тържества, балове и официални обеди, но също така е свидетел на немските бомбардировки от Втората Световна война. Цветните витражи са били свалени по време на тези бурни години и така са оцелели. След края на войната разрушенията са възстановени, а стъклата са поставени обратно по местата си. В тази зала се съхраняваха и някои вещи, намерени на борда на печалния кораб Титаник, който между другото е построен именно в Белфаст.

DSC_9486
Кметство Белфаст. Титаник.
DSC_9484
Кметство Белфаст. Шах, където фигурите са с образите на капитана и останалите членове на екипажа на Титаник.

Обиколката приключи с няколко портрета на видни кметове, които ни бяха любезно показани от учтивия ни гид. Със сигурност смея да твърдя, че тези 60 минути в кметството бяха едни от най-добре оползотворените по време на краткия ми престой в Белфаст.

Пловдив, 2017                                       Стефан Колев

 

 

 

 

 

 

4 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *